top of page

Assesment Center-AC (Değerlendirme Merkezi-DM) Koçluğu



Assesment Center uygulamaları artık birçok şirketin terfi süreçlerinde önemli bir yer tutuyor. Firmalar, özellikle yönetici atamalarında, objektif olabilmek için bu tür uygulamalara yer veriyorlar. Gelin bu yazıda bu uygulamaların genel kapsamını, bu konuda koçluk alırsanız size ne tür bir fayda sağlayacağını anlatalım.

 

Assesment Center, yetenek yönetimi kapsamında İnsan Kaynakları departmanlarının hem işe alım hem de terfi gibi süreçlerinde kullanılan bir araç. Bu araçla kişilerin ekip yönetme, iletişim, karar verme, inisiyatif alma, stratejik bakış açısı, analitik düşünce gibi yetkinlikleri ölçülmeye çalışılmakta. Burada amaçlanan, kişinin olağan iş hayatının benzeri bir ortamını yaratıp, kişinin yetkinliklerini değerlendirmek.

 

Araçlardan bahsetmek gerekirse, grup çalışması, stratejik planlama, rol-playing, yetkinlik bazlı mülakat gibi uygulamalardan bahsedebiliriz.

 

Örnek vermek gerekirse, rol playing’de kişiye bir rol verilir, kişinin karşısına Assesment Center’dan uzman bir danışman çıkar, karşılıklı bu rolü kişiler oynar, bu esna da başka bir danışman kişinin yetkinliklerini gözlemler. Genelde danışman, bir problemin içinde, duygu yoğun bir şekilde görüşmeye başlar, zor bir durumla karşı karşıya gelmiş bu kişinin bu zor, duygu yoğun görüşmesinin ne kadar ustalıkla yönetildiği gözlemlenir.

 

Koçluk yetkinliklerini en çok kullanan, kişilerin duygularına empati ile yaklaşan kişilerin bu uygulamalardan aldığı notlar diğerlerine göre yüksek çıkar. Bu yetkinlikleri kullanabilmek için kişinin tecrübesinin yanı sıra bir koçluk eğitiminden geçmesi çok ciddi fark yaratır. Eğer tecrübesi varsa ve/veya koçluk eğitiminden geçmişse, kişi yine de zorlanabilir, çünkü atlaması gereken bir eşik vardır ve bu eşiğin çoğu zaman kendisi bile farkında değildir. Profesyonel koçluk burada devreye girer ve yardımcı olur.

 

Bunu somut bir örnek vererek açıklayalım. Deniz, IT departmanında çalışan bir Proje Yöneticisidir. İş sorumluluğu çok yüksektir ve şirkette bulunduğu son beş senedir bulunduğu projelerde son derece başarılı işler çıkarmaktadır. Ekip yönetme sorumluluğu olmamakla birlikte işini çok iyi planlamakta, arkadaşlarıyla çok iyi bir iletişim ve takım çalışması içerisinde olmakta ustadır. Yöneticisi, onun artık ekip yönetme zamanı geldiğine inanmakta ve AC (DM) uygulamasına girmesini öngörmüştür. Deniz, uygulama sırasında rolü gereği sorumluluklarının bir kısmını yerine getirmeyen, dış dünyaya karşı haksızlığa uğradığını düşündüğü için öfkeli bir çalışanla yaptığı görüşmede afallamış, ne diyeceğini bilememiş, ona aksiyon listesi oluştururken itirazla karşılaşmış, tüm bunların sonucunda da öfkesini belli etmese bile görüşmeyi kızgınlıkla kapatmıştır. Deniz’le yapmış olduğumuz koçluk görüşmesinde, öncelikle duygu ile gelen bir kişiyle nasıl iletişim kuracağı, görüşmeyi nasıl sürdüreceği, aksiyon için seçenekleri nasıl oluşturacağı konusunda bazı araçları tanıtmak gerektiği konusunda hemfikir kaldık. Onun bu görüşmede zorlandığı konuları derinlemesine incelediğimizde kendisinin her türlü durumda sorumluklarını yerine getirdiğini, başkalarına kızsa bile profesyonel tutumunu koruduğunu ve işini sonuçlandırdığını, bu yüzden bu uygulamadaki rolü oynayan kişiyle empati kurmakta zorlandığını, hatta ona karşı kızgın duygular beslediğini fark ettik. Kullandığımız koçluk araçlarıyla bu eşiği atladıktan sonra Deniz’le yaptığımız demo rol playing’lerde gayet başarılı oldu ve girdiği ikinci AC (DM) uygulamasından başarıyla geçerek terfi etmeye hak kazandı.

 

Bu örnekte de görüldüğü üzere, profesyonel koçluk almak kişinin yetkinliklerini olumlu anlamda geliştirmekte ve AC (DM) uygulamasından başarıyla geçmesini sağlamaktadır.

 

Detaylı bilgi için feyzagorgu@narina.com.tr’ye mail atabilirsiniz.

 

 

 

*Bu uygulamada bahsedilen kişinin ismi gizlilik prensipleri gereği değiştirilmiştir. Yine de kendisinden onay alınmak suretiyle örnek gösterilmiştir.

תגובות


bottom of page