top of page

Başarılı bir mülakat için adaylara tavsiyeler

Mülakat teknikleri


başarı için adaylara tavsiyeler

 

Mülakatlarda başarılı olmanın ipuçları

 

Aday olarak bir mülakata çağrıldınız. Bu işi çok istiyorsunuz. Dolayısıyla kendinizi çok iyi ifade etmeye ihtiyacınız var. İster yüz yüze ister online olsun, mülakatta başarılı olmak için öncelikle hazırlığımızın etkili olması gerekiyor.

 

Mülakata Hazırlık İçin Adaylara Tavsiyeler

 

  • Duygusal olarak hazırlık, sanırım en önemlisi. Neden bu işi istiyorsunuz, bu işi yapmak sizi neden mutlu edecek, kariyer hedefinizin bir parçası olarak gördüğünüz bir iş mi, bütün bu sorulara açık yüreklilikle cevap vermeniz, mülakat sırasındaki gerginliğinizi oldukça azaltacaktır. Bu soruların cevabını bilmiyorsunuz, ya da emin değilseniz, üzerinde düşünmenizi, destek almanızı öneririm.

  • Fiziki olarak hazırlıklı olun. Artık şirketler eskisi gibi katı kıyafet prosedürlerine sahip değil çok şükür ki. Ama yine de temel hijyen kurallarına dikkat etmek, temiz ve bakımlı olmak, ilk izlenim için önemlidir. Şirketin sektörüne uygun olarak giysi tercihleri yapmak faydalı olabilir. Ama her şeyden önemlisi giysinizin temizliği, yaydığınız enerjidir.

  • Özgeçmişinizi değil hikayenizi anlatın. İnsanlar sizin özgeçmişinizi ellerine aldıklarında bile sizin hikayenizin izlerini gördüklerinde etkilenirler. Çok iyi bir okuldan mezun olamamışsınızdır ama üniversitede çalışmış, ailenize yük olmadan okulu bitirmiş ve elinizden geldiğince hiç boşluk bırakmadan çalışmışsanız, çalışkanlığınızın hikayesini anlatıp etkileyebilirsiniz.

  • Lojistik olarak hazırlıklı olun. Mülakata gideceğiniz yeri önceden öğrenmek, nasıl gideceğinizi planlamak hem size duygusal olarak yardımcı olur hem de vaktinde giderek iyi bir ilk izlenime sahip olursunuz. Online mülakatlarda kullanılacak programı bilgisayarınıza yüklemek, bilgisayarınızın şarjını yüksek tutmak, aksilikleri hesaba katıp telefondan da girecek şekilde telefonunuzu hazırlamak da fark yaratacaktır.

  • Şirketi tanımak için araştırma yapın. Hangi işi yapacağınız kadar hangi şirkette olacağınız da önemli. Mülakata giren kişiler sizin istekli olup olmadığınızı bu tür konularla test ederler. Şirketin internet sitesinden, Google, Yandex gibi arama motorlarından arama yapmak fark yaratır.

  • Mülakata girecek kişileri araştırın. Linkedin gibi kurumsal sosyal ağlardan faydalanabilirsiniz. Birçok bilgi size fayda sağlamayacaktır ama kişinin bir projedeki başarısı ile sizin bir başarınız benzerlik gösteriyorsa, mülakat esnasında konuşmak mesleki anlamda yakınlık sağlamanıza yarayabilir. Karşınızdaki insanın kişiliğine göre davranmak da fayda sağlar, çok esprili bir kişiyse siz de espri yapabilirsiniz ama çok ciddi ve mesafeli kişileri tanımadan olduğunuz gibi görünmek adına yersiz yaptığınız ve espri olumsuz bir izlenim doğuracaktır.

  • Mülakat heyecanınızı, size eşlik eden bir arkadaş gibi görün. Unutmayın ki mülakata katılan, masanın diğer tarafındaki kişilerin amacı sizi yakından tanıyıp, şirkete, pozisyona uygun olup olmadığınızı anlamak. Hazırlığınızı yaptıysanız ve yine de heyecanlıysanız, heyecanınızı bastırmak yerine, onu size eşil eden, mülakata vaktinde yetiştirmeye çalışan, özetle sizi başarılı kılmaya çalışan bir dost gibi görün. Gereksiz yere abartıyorsa da “ben hazırım, merak etme deyip” arkadaşınızı rahatlatınJ

 

 

 

Mülakat Esnasında

  • Beden dilinize özen gösterin. Mülakat için bir odada bekletiliyorsanız, mülakat yapacak kişiler geldiğinde ayağa kalkın, dostça selamlayın. Göz temasınızın olmasına dikkat edin. Telefonunuzu kurcalamak, başka yönlere dalmak, olumsuz bir izlenime neden olabilir. Sanki bir eve misafirliğe gitmiş gibi değil de sizin evinize bir misafir gelmiş gibi özenli bir beden dili geliştirin.

  • Başarılarınızı küçümsemeyin. Bazen çok iyi adayların mülakat esnasında kendilerini çok iyi ifade edemediklerini görürüz. Özellikle başarılı kişilerin başarılarını doğal görme eğilimleri bulunmaktadır. Önceki işyerinde bir projeyi başarıyla bitirip takdir toplamış olsa da bunu es geçebilir, ya da üniversitede hem okuyup hem çalıştığından bahsetmeyebilir. Mülakat esnasında kendinizi tanıtırken, bu tür konulara dikkat çekmenizde fayda var. Tabi bunun için önce kendi başarılarınıza bir bakıp, kendinizi takdir etmeniz gerekir. Derdiniz mütevazi olmaksa, bu başarıları anlatmanızın mütevazi yönünü keşfedebilirsiniz.

  • Başarılarınızı abartmayın. Şimdi de tam tersini söylüyorum gibi mi geliyorJ Aday olarak görevinizi kendinizi doğru ifade etmek, o yüzden olmayan bir şeyi anlatmak ya da olanı abartmak er geç anlaşılacak ve sizinle ilgili olumsuz bir izlenim yaratacaktır.

  • Açık ve samimi olun. En iyi politika doğru ve dürüst olmaktır. Bazen bir işyerinde olumsuz bir olay yaşamış olabilirsiniz, işten çıkartılmış olabilirsiniz. Hatalarınız varsa ve bunlardan ders çıkardıysanız samimi bir şekilde anlatmak fayda sağlar.

  • Sorulara kısa ve öz cevap vermeye çalışın. Kişisel hikayenizi anlatmak için illa uzun karmaşık cümlelere ihtiyacınız yok, içtenlikle cevaplanan kısa ve öz bir cevap çok daha makbule geçecektir.

  • Kariyer hedefleriniz sorulduğunda samimi olun. Yanlış bir imaj vermemek için verdiğiniz örtülü cevaplar yerine samimi olmak işe yarar. İlerde kendi işinizi yapmak istiyorsanız, bunu gerçekleştirmeden önce bu işi neden istediğinize odaklanmak işe yarayacaktır.

  • Kendiniz olun. Kendinize karşı samimi iseniz, başkalarına karşı da öyle olacaksınız. O yüzden kendinizi doğru tanıyın, güçlü ve gelişim gerekli alanlarınızla dost olup daha nasıl geliştirebileceğinize odaklanın. Şimdilik adaylara tavsiyelerimiz bu kadar.

 

 

 

 

 

 

 

Comments


bottom of page